Glorious Bastards Competitie

Dit jaar lanceren wij bij SNN voor het eerst een nieuwe klasse, voor duiven die anders niet mee zouden kunnen doen: De Glorious Bastards Competitie.

Maar, wat is het?

Toen ik deze competitie op Facebook aankondigde (Facebook groep Sierduivenshownoordnederland), kwamen er heel wat vragen los. Dit was een goede indicatie voor de interesse hiervoor, maar ook werd duidelijk waar voor mensen de vraagtekens zaten.
De Glorious Bastards Competitie is een klasse bedoeld voor sierduiven die zichtbaar géén-rasduiven zijn, maar ook duidelijk geen ‘gewone’ postduiven of straatduiven. Het moet duidelijk over sierduiven gaan, maar niet binnen de rassenlijst van de NBS vallen en/of niet met een NBS-erkende ring zijn geringd. Ongeringde dieren zijn ook welkom.
Denk dus aan de duiven op een tilletje, aan kruisingsproducten van fokkers die iets nieuws willen creëren, vliegduivenrassen, (nog) niet erkende sierduivenrassen, etc.

Het doel van deze competitie is om iedereen de mogelijkheid te geven om zijn/haar dieren te laten zien. Ook hen die niet doelgericht fokken voor de shows. Sluit goed aan bij de inclusieve samenleving! En dan is er ook nog de prestigieuze titel…

Verdere voorwaarden?

Uiteraard vragen wij iedereen om de dieren gezond en aan de kooien gewend te presenteren. Om kans te maken op de titel “Glorious Bastard 2020” verdient het aanbeveling om de dieren schoon en vrij van parasieten te presenteren. Van belang is nog om te vermelden, dat de dieren geen versieringen of verf mogen dragen. Enkel vaste voetringen zijn toegestaan.
Door ze thuis al wat in de kooi te trainen, kunnen ze zich optimaal presenteren. En dat is nodig.

Hoe zit het met beoordeling?

De dieren worden niet gekeurd zoals de andere duiven. Dat kan ook niet, want we kunnen ze niet op raskenmerken volgens een standaard beoordelen. Het gaat op uitstraling! Wie valt op door vitaliteit en persoonlijkheid? Welke springt eruit en straalt als ambassadeur van de bastaardjes?
De beoordeling wordt gedaan door een groep, nog nader te bepalen liefhebbers. Deze laten wij elk 3 favorieten uitkiezen. Degene met de meeste stemmen wordt de winnaar: Glorious Bastard 2020!

Zijn er ook prijzen?

Het gaat er bij deze klasse vooral om, om je duiven op zijn best te laten zien. Toch is er zeker een zéér bijzondere prijs te winnen voor de titelhouder! Tenminste, bij voldoende inschrijvingen, want het is een unieke prijs die wel enige competitie verdient.

Hoe kan ik inschrijven?

In het SNN 2020 vraagprogramma staat hoe er kan worden ingeschreven. Op het aanvraagformulier kan worden aangegeven welke dieren voor de Glorious Bastard Competitie worden aangemeld. Deelname voor deze competitie gaat voor een gereduceerd tarief.

En hoe gaat het verder?

Ook de Glorious Bastards kooien gewoon in, zoals ook de andere duiven. Wel krijgen zij een aparte hoek toebedeeld, zodat ze duidelijk zijn te herkennen. Uiterlijk op de vrijdagavond wordt bepaald welke duif de titel verdient. Op zaterdagmiddag zal, bij de prijsuitreiking, de unieke prijs aan de winnaar worden overhandigd.
Wij, van de SNN, hopen dat er veel enthousiaste inzenders zullen zijn in deze nieuwe competitie. Wellicht kunnen we er dan een nieuwe traditie van maken!

Quido Valent (PR – SNN)